Vestigen in Vlaanderen? Veel mogelijkheid tot subsidie

Bent u een bedrijf dat zich wilt vestigen in Vlaanderen? Of dat zich al gevestigd heeft? Er bestaan veel soorten subsidie voor bedrijven in verschillende sectoren waarmee de Vlaamse overheid financiële steun biedt.

Bedrijven uit een brede diversiteit van sectoren en activiteiten kunnen subsidies ontvangen van de Vlaamse overheid. Ontdek de verschillende regelingen en kijk of uw bedrijf in aanmerking komt voor overheidssteun.

Strategische transformatieprojecten

Wanneer uw bedrijf in Vlaanderen een grote commerciële investering of een investering in opleiding gaat doen, komt u in aanmerking voor de subsidie. Mits uw project aan de voorwaarden van een strategisch transformatieproject voldoet. Het transformatieproject moet werkgelegenheid opleveren en zorgen voor de toekomst van het bedrijf in Vlaanderen. De hoogte van deze subsidie bedraagt maximaal €1 miljoen per aanvrager.

Milieuvriendelijke investeringen

Uw bedrijf in Vlaanderen kan ook een subsidie verkrijgen voor ecologische investeringen. Deze subsidie wordt de Ecologiepremie+ of de EP-Plus genoemd. U komt in aanmerking voor de subsidie wanneer uw hoofdactiviteit onder een van de sectoren van de NACE-code lijst valt. De Vlaamse overheid wil zo bedrijven stimuleren om de algehele bedrijfsvoering milieuvriendelijker te laten verlopen. De Ecologiepremie+ bestaat uit een deel van de extra investeringskosten, die zo een dergelijke investering kost. Lees hier meer over deze subsidie.

Hiernaast bestaat er een aanvullende premie voor groene investeringen genaamd de strategische ecologiesteun, oftewel de STRES. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet uw investering minimaal €3 miljoen bedragen. Voor de EP-Plus moet uw bedrijf een keuze maken uit gestandaardiseerde technologieën. De STRES geldt juist voor specifieke en grote investeringsprojecten. Deze subsidie bedraagt 20 tot 40% van de investering.

O&O-projecten

De Vlaamse overheid steunt ontwikkelings- en onderzoeksprojecten via twee soorten subsidies. De eerste subsidie is de subsidie Ontwikkelingsproject en deze is bedoeld voor vernieuwende ideeën die uw bedrijf kunnen versterken op korte termijn. De subsidie Onderzoeksproject is bedoeld voor projecten waarbij kennis, inzichten en vaardigheden worden opgebouwd voor versterking op lange termijn. Beide subsidies zijn bedoeld voor bedrijven met operationele activiteiten of non-profit organisaties met economische activiteiten in Vlaanderen. De subsidies bestaan uit minimaal €100.000 en maximaal €3 miljoen, afhankelijk van de kosten van uw project. Vind hier meer informatie over deze subsidies.

Financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe project

Voor het financieren van uw nieuwe project, product of dienst, of het uitbreiden van uw bestaande onderneming heeft u verschillende opties:

  • Het gebruik van uw eigen kapitaal; Het gebruik van uw eigen kapitaal is gemakkelijk en snel. Daarnaast heeft de Vlaamse overheid belastingondersteuning ingesteld voor zelf gefinancierde startups.
  • Notional Interest Deduction; De overheid heeft een regeling ingesteld waarbij uw belastingtarief wordt verlaagd. Deze regeling is beschikbaar voor bedrijven die vennootschapsbelasting moeten betalen.
  • EU-financiering; Buitenlandse bedrijven die in Vlaanderen zijn gevestigd, hebben vaak recht op verschillende Europese financieringsprogramma’s, zoals Horizon 2020. Lees hier meer over EU-financiering.
  • Family, friends & fans; Een toegankelijke manier om financiering te vinden, is bij uw ondersteunende omgeving. Daarnaast wordt deze manier ook gesteund door de overheid.
  • WIN-WIN lening; Bij dit type lening worden de leningverstrekkers beloond met belastingkortingen waardoor er een win-win situatie ontstaat.
  • Crowdfunding; Bij deze nieuwe en populaire manier van financieren, moet u een idee pitchen aan potentiële investeerders. Vind hier meer informatie over crowdfunding.
  • Bancaire financiering; Vaak bieden banken in Vlaanderen steun aan startups via verschillende vormen. Deze programma’s bevatten: Starteo, Optimeo, impulsekredieten, garantieregelingen en GIGARANT.
  • Niet-bancaire financiering; Deze financiering is mogelijk voor uw bedrijf door middel van leasing of garantieregelingen. Dit geldt voor bedragen tot maximaal €1,5 miljoen. Garantiehouders moeten via Waarborgbeheer een overeenkomst ondertekenen.
  • Durfkapitaal; Durfkapitaal is voor bedrijven die aantoonbaar groeipotentieel hebben. Dit bestaat in verschillende vormen en er zijn drie soorten ventrue capitalists: publieke, private en business angels.
  • Mezzanine financiering; Bestaat uit een combinatie van schuld- en aandelenfinanciering. De Vlaamse overheid biedt een soort voor kleinere ondernemingen en een voor snelgroeiende, innovatieve bedrijven.

Financiële steun via overheidssteunbureaus

In Vlaanderen bestaan er twee grote overheidssteunbureaus. Dit is de Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Deze twee bureaus bieden via de overheid steun aan bedrijven die zich gaan vestigen, of hebben gevestigd, in Vlaanderen.

Meer informatie?

Sydney van Bokhoven - DB&P

 

Wilt u meer weten over één van deze subsidies? Of bent u benieuwd of uw bedrijf in aanmerking komt voor financiering? Neem dan vrijblijvend contact op met consultant Sydney van Bokhoven.