Europees KMO-instrument (SME-instrument)

Is uw onderneming sterk gericht op innovatie en groei? Wellicht komt u in aanmerking voor subsidie.

Vraag direct naar de voorwaarden

Bij het Europees KMO-instrument is de primaire doelstelling dat ondernemingen de overstap kunnen maken van innovatie naar commercialisering. Het is één van de grote vernieuwingen binnen het overkoepelende Horizon 2020 programma. Het instrument ondersteunt ondernemingen op zowel financieel vlak als op het vlak van begeleiding en verstrekt subsidies tot 2.5 miljoen.

Houdt uw onderneming zich bezig met projecten waarbij een nieuwe markt gelanceerd wordt of een bestaande markt volledig veranderd wordt? Het SME-instrument richt zich tot ondernemingen met veel groeipotentieel en die op termijn een internationale impact kunnen hebben. Ondernemingen die zich sterk inzetten op het gebied van innovatie en gericht zijn op groei (meerwaardecreatie) komen in aanmerking. Daarnaast moeten ze ook reeds enkele jaren actief zijn.

Subsidie middels het Europees KMO-instrument

De KMO dient te voldoen aan de volgende Europese KMO-definitie:

  • Minder dan 250 personeelsleden tewerkstellen
  • Minder dan € 50 miljoen jaaromzet of minder dan € 43 miljoen balanstotaal realiseren
  • Voor de calculatie van deze criteria moet er geconsolideerd worden wanneer de onderneming niet zelfstandig is. Het bedrijf is niet zelfstandig wanneer er een deelnemingsrelatie bestaat met andere vennootschappen van 25% of meer van het kapitaal of de stemrechten.

Voorwaarden van de investering

Het volledige proces is gestructureerd volgens drie fases waarbij in elke fase andere criteria van toepassing zijn:
Fase 1: opstellen concept- en haalbaarheidsstudie
Fase 2: doorlopen van het innovatietraject
Fase 3: commercialisering en marktlancering

Ondernemingen dienen niet per definitie een voorstel in voor de drie fases samen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een voorstel in te dienen voor de tweede of derde fase zonder een voorstel ingediend te hebben voor de eerste fase. Anderzijds is het ook mogelijk dat het proces na de eerste fase afloopt wanneer blijkt uit de haalbaarheidsstudie dat het project niet levensvatbaar is.

Subsidie aanvragen?

Benieuwd of u in aanmerking komt voor subsidies via het Europees KMO-instrument? Vraag raad aan uw DB&P-consultant. Bel ons op +32 (0) 3 304 96 45 of vul het antwoordformulier hieronder in.